logo-fa-IR

مجمع دانش آموختگان دانشگاه شریف

بیانیه افق گشایی ۱۸-۱۱-۱۳۹۸

سلام و درود بر ملت شریف ایران،

با استعانت از پروردگار یکتا، ما فارغ‌التحصیلان ادوار انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف که از دیرباز در آرزوی رسیدن به ایران توسعه‌یافته و سرفراز، در مبارزات ملت ایران با رژیم ستم‌شاهی در صفوف مبارزه بودیم و رؤیاهای خود را برای آزادی و استقلال و توسعه در قالب انقلاب اسلامی دنبال کردیم و در طی دوران متمادی چهل‌ساله پس از انقلاب در خدمت دفاع و آبادانی این مرزوبوم در عرصه‌های متنوع حیاتی کشور چون اقتصاد، عمران، فرهنگ، دفاع، تدبیر و سیاست حضور فعال داشته‌ایم و کوله‌باری از تجربیات پندآموز تلخ و شیرین اندوخته‌ایم که تجمیع آن ذخیره جمع ما است، افتخار داریم که هنوز امیدوارانه آمال و آرزوهای خود را با بهره‌گیری از تجارب زیسته خود در کنار ملت ایران پیگیری می‌کنیم. در این برهه حساس که پیاپی شاهد اتفاقاتی ناگوار و التهاب‌آور در کشور بودیم و در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی هستیم، لازم دیدیم دغدغه‌ها و دیدگاه‌های خود را به شرح زیر به اطلاع برسانیم:

«ایران» صرف‌نظر از هر نوع نژاد و قومیت با هر نوع زبان و دین و سلیقه، خانه همه ایرانیانی است که نسل‌اندرنسل در این کشور ریشه داشته و بر اثر اندیشه‌های متعالی و نظامات مدنی و حقوقی، شهروند ایران به شمار آمده‌اند. اگر بتوانیم همزیستی بالنده اقوام و گروه‌های فکری متنوع در این سرزمین، ضمن حفظ هویت فرهنگی خود اعم از نژاد، عقیده، دین و مذهب، زیر چتر مشترک و واحد یک ملت را برقرار و پایدار داشته باشیم، می‌توانیم الهام‌بخش برای ساختن نظام جهانی واحد برای نوع انسان باشیم که تکثر فرهنگی را در خود پذیرا است. چه آنکه شیخ اجل فرمود: بنی‌آدم اعضای یکدیگرند، که در آفرینش ز یک گوهرند.

۲- وضعیت موجود کشور را چگونه می‌بینیم؟

جامعه ما امروز با چالش‌های مختلفی مواجه است که شاید عمده‌ترین آن‌ها به‌قرار زیر است:

۲-۱- توسعه‌نیافتگی

امروز در کشور شاهد مشکلات اقتصادی بسیاری از قبیل بیکاری بالا و فزاینده، افزایش اقشار آسیب‌پذیر در قالب افزایش روزمره حاشیه‌نشینی شهرهای بزرگ و سقوط اقشار متوسط به زیر خط فقر هستیم؛ که بخش کوچکی از آن برون‌زا و ناشی از تحریم‌ها و شیطنت‌های نظام سلطه است و بخش بزرگ‌تر آن درون‌زا، ناشی از خطاهای دستگاهی، اولویت‌گذاری نامناسب، اشتباه در انتخاب الگوی اقتصادی شایسته و نظام روزآمد مدیریتی و خوداصلاح‌گر است. رشد اقتصادی ناچیز به نسبت رشد جمعیت کشور در دوران پس از انقلاب و مقایسه آن با وضعیت برخی کشورهای هم‌تراز، نشان از شکاف بزرگی دارد که مردم به‌طور ناخودآگاه از این بابت احساس نگرانی می‌کنند. در دی‌ماه ۹۶ و آبان‌ماه ۹۸، شاهد اعتراضاتی بودیم که منشأ آن‌ها توسعه‌نیافتگی و فقر است و در صورت تداوم آن، قطعاً ثبات اجتماعی به مخاطره خواهد افتاد.

۲-۲- شکاف‌های اجتماعی

امروز در کشور شاهد شکاف بسیار عمیق و گسترده بین اجزای حاکمیت در مورد مسائل مبتلابه جاری و مسیر توسعه آتی هستیم. این شکاف آن‌چنان عمیق و پر پهنا است که جامعه را به سمت بی‌دولتی سوق داده است. امروز هر تصمیمی که بخشی از حاکمیت می‌گیرد، به‌سرعت و با شدت از طرف بخش دیگری از حاکمیت نفی می‌گردد. این وضعیت موجب زوال تصمیم‌گیری و نیز افول کیفیت تصمیمات شده است و توسعه را به تأخیر می‌اندازد و از همه بدتر موجب یأس و ناامیدی جامعه از تغییرات مثبت و حرکت به سمت بهبود خواهد شد.

از سوی دیگر اعتراضات مکرر و افزایش تواتر آن حاکی از پیدایش شکاف‌هایی بین بخشی از اقشار ملت و حکومت و رشد آن است. کاهش اعتماد عمومی به مسئولین، موجب کاهش سرمایه اجتماعی و تزلزل کشور و ناتوانی جامعه در اخذ تصمیمات سخت و عبور از بحران‌ها می‌گردد. بروز گسست اجتماعی و بروز شکاف بین ملت و دولت که از آن به بحران مشروعیت سیاسی یاد می‌شود، از خطرناک‌ترین پدیده‌هایی است که قابل‌اغماض نیست و چاره فوری می‌طلبد.

۲-۳- تهدیدهای امنیت ملی

گرچه به برکت پیشرفت‌های نظامی و آمادگی نیروهای دفاعی در منطقه آتش‌زا و فتنه‌خیز غرب آسیا تا حد زیادی از امنیت منطقه‌ای برخورداریم، اما چالش‌ها و تهدیدها در وجوهی دیگری از هرم چندوجهی امنیت، آرامش و فراغ خاطر شهروندان را مورد تهدید قرار داده است و از آن جمله‌اند:

  • ریسک و تهدید رویارویی محدود یا نامحدود با ایالات‌متحده که با بهره‌گیری از توان رسانه‌ای خود در عرصه بین‌المللی به دنبال پوشش نقش جهانی خود در شکل‌دهی تحولات منطقه و مقصر نشان دادن ایران در تنش‌های فعلی خاورمیانه است.
  • ریسک مربوط به از دست دادن فرصت‌های اقتصادی برای توسعه و پیشرفت و فتح بازار در تعامل با نظام تجارت و اقتصاد جهانی و ناتوانی ورود به شبکه تولید جهانی و زنجیره ارزش‌آفرینی بین‌المللی.

۳- دغدغه‌های اصلی:

به‌عنوان دل‌سوختگانی که عمر خود را صرف پاسداری ارزش‌های انقلاب اسلامی کرده‌ایم، ادامه وضعیت موجود با مختصات فوق‌الذکر را به صلاح مملکت نمی‌دانیم و دغدغه‌های اصلی خود را نسبت به چالش‌های فراروی کشور به شرح ذیل یادآور می‌گردیم:

۱-۳- افق‌گشایی و بازنگری در اولویت اهداف

تغییر اولویت و جابجایی گروهی از اهداف نظام، افق را برای حرکت روبه‌جلو باز می‌کند. افق‌گشایی امکان می‌دهد که فرزندان این مرزوبوم که کم‌توان، خسته، ناامید، کناره‌گیر، منزوی‌شده یا درصدد مهاجرت هستند؛ با امید، شادی و نشاط و با آسایش و افتخار به زندگی و پیشرفت خود در این موطن ادامه دهند و پشتیبان کشور باشند و در آبادانی آن مشارکت نمایند. شاخصه درستی تصمیمات افق‌گشایانه آن است که ضمن بازگشت شور و امید به جامعه، روند مهاجرت شهروندان و خروج سرمایه‌ها برعکس شده، شهروندان و حتی اتباع خارجی، ایران را محلی امن و معقول برای تولید ثروت و ارزش‌آفرینی بیابند.

۲-۳- ایجاد وحدت سیاسی و اجماع ملی

ادامه و استمرار شکاف بین اجزای حاکمیت و کاهش اعتماد اقشار مردم به حکومت تا همین‌جا نیز خسارت‌های بزرگی به جامعه و کشور وارد کرده است که لازم است به‌سرعت چاره گردد. ما پیشنهاد می‌کنیم برای افق‌گشایی و تعیین اولویت اهداف، نهادی گفتمان‌ساز با حضور راهبران و نخبگان فکری از همه جناح‌های داخل و خارج حکومت و با حضور نمایندگان رهبری تشکیل گردد. نقش این شورا برقراری گفتگو بین همه جناح‌های فکری در مسائل راهبردی کشور، بررسی سناریوهای آینده‌پژوهانه در خصوص وضعیت آینده کشور و نهایتاً رسیدن به اجماع برای انتخاب سناریوی مناسب برای ترسیم و خلق آینده خواهد بود.

۳-۳- جمهوریت و انتخابات آزاد

جمهوریت یکی از دو رکنی است که با رأی قاطع مردم در ۱۲ فروردین سال ۱۳۵۸ بر پیشانی نظام نقش بسته است. متأسفانه در سال‌های اخیر شاهد هستیم پیروان اندک یک ایده سیاسی که انتخاب مردم را مغایر با فلسفه حکومت در اسلام می‌داند، با اساس جمهوریت به مقابله پرداخته و به‌انحاء مختلف و با برنامه‌ریزی نفوذی سعی در قبضه کردن کامل قدرت دارند. آن‌ها مایل‌اند با فرستادن همفکران خود در کلیه سمت‌های انتخابی نظام، من‌جمله نمایندگی مجلس، ارکان نظام را تحت نفوذ خود گیرند و تدریجاً رکن جمهوریت نظام و انتخاب مردم را از محتوا تهی سازند و اصل انتخاب آزاد را به اصل انتخاب از یک سبد هم‌نوع تبدیل نمایند.

متأسفانه تصمیمات و عمل کرد شورای نگهبان طی دو دهه گذشته روز به روز زمینه رشد این ایده انحرافی را فراهم آورده و با اعمال نظارت استصوابی، عملاً امکان انتخاب آزاد مردم را در اموری چون نمایندگی مجلس و ریاست‌جمهوری سلب نموده است. خطرات این روند در مشروعیت سیاسی نظام و دلسرد شدن مردم از حضور در صحنه و پشتیبانی از نظام بر صاحب‌نظران پوشیده نیست.

از آنجا که نظر استفساری شورای نگهبان موجب انسداد شریان تأثیر آرای مردم در حیات سیاسی کشور گردیده و رهبری نیز رفع آن را استفاده از روش‌های قانونی توصیه کرده‌اند، لذا ما انجام همه‌پرسی و رجوع به افکار عمومی را در آزاد بودن انتخابات، بدون اعمال پالایه‌های حذفی به مصلحت دانسته و از آن حمایت می‌کنیم و از ریاست محترم جمهور و نمایندگان مجلس تقاضا داریم مقدمات این امر را فراهم سازند.

مجمع دانش‌آموختگان دانشگاه صنعتی شریف، آمادگی خود را برای مشارکت در بسترسازی تحول فکری و گفتمان‌ساز و طراحی علمی و هوشمندانه آینده برای بهبود میهن عزیزمان اعلام می‌دارد.

مجمع دانش‌آموختگان دانشگاه صنعتی شریف (نشست شریف)

۱۶ بهمن‌ماه ۱۳۹۸

Related Articles

«صدای مردم به حاکمیت نرسیده‌است!»

گزارش نماینده انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شریف از جلسه با آقای آملی لاریجانی

امروز در جلسه‌ی فعالین دانشجویی دانشگاه با آقای صادق آملی لاریجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، نمایندگانی از انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه حضور پیدا کردند…

Responses

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود